HK Mládež mal nábeh na historickú sezónu, v hre bol o medailu, aj extraligový postup

Michalovský hokejový klub HK Mládež Michalovce, ktorý je na scéne už od roku 2003, mal v sezóne 2019/20 nábeh na historickú sezónu. Dorastenci sa udržali v najvyššej Extralige štvrtý rok, juniori bojovali o najvyššiu súťaž, ôsmaci zase boli v hre o účasť na majstrovstvá Slovenska, no a kadeti bojovali o historickú medailu. Všetko ale zastavil koronavírus a úspešná sezóne 2019/20 je tak pasé!

Siahali na historickú medailu

Sezónu mali v michalovskom mládežníckom klube až do marca viac ako solídnu. Dorastenci sa aj napriek odchodu troch kľúčových hráčov (Ragan, Stripai, Hájnik) pohybovali v strede extraligovej tabuľky. Cieľ, účasť v baráži o Extraligu plnili aj juniori, no a kadeti ho postupom medzi TOP 14 na Slovensku splnili takisto. Navyše, koronakríza ich zastavila na štvrtom mieste v tabuľke, takže bojovali o historickú medailu pre klub! „Je to obrovská škoda, pretože chlapci mali našliapnuté viac ako dobre. Síce boli v tabuľke na štvrtom mieste, ich strata na medailu veľká nebola, navyše mali aj priaznivé vyžrebovanie. Sezóna bola anulovaná, musíme to iba rešpektovať. Smolou je aj to, že o medailu mohol hrať aj náš ôsmy ročník. Ten to mal takisto rozohrané dobre a mal namierené na majstrovstvá Slovenska, kde sa dostávajú iba štyri najlepšie tímy na Slovensku,“ začal hodnotenie sezóny manažér HK Mládež Michalovce Jozef Kužma.

Zmiešané pocity

V mládeži boli spokojní aj s ďalšími tímami. O juniorke sme písali nedávno, dorastenci takisto splnili stanovený cieľ, ktorým bolo vyhnutie sa hratiu o záchranu. „Zachránení sme boli prakticky už v polovici sezóny, čo bol vzhľadom na odchod kľúčových hráčov výborný výsledok,“ rozhovoril sa Kužma na margo dorastu a pridal niečo aj k juniorke či ostatným tímom. „Keď to mám zhodnotiť globálne, mali sme našliapnuté aj na historickú sezónu. Na baráž o Extraligu sa nám podarilo poskladať výbornú juniorku, ktorá mala na to, aby vybojovala najvyššiu súťaž. Keďže bol dorast zachránený už skôr a prakticky od decembra mu o nič nešlo, rozhodli sme sa lepších chalanov poslať do juniorky a tých, ktorí ešte mohli hrať u kadetoch, zaradiť tam, keďže tam sme videli väčšiu šancu na úspech. Z toho všetkého máme nakoniec zmiešané pocity. Historicky najlepšia sezóna bola ukončená predčasne...“   

O ich hráčov je záujem, ďalšie sezóny vidí optimisticky

V nedokončenej sezóne sa ukázalo v tímoch HK Mládež veľa talentovaných hráčov. Je dosť možné, že niektorí padli do oka aj väčším klubom, nielen zo Slovenska. „Celé to prestupové obdobie je teraz stopnuté, takže momentálne povedať veľa k tomu neviem. Prípravu s nami začali všetci hráči. Uvidíme, ako to bude prebiehať ďalej, ja vidím ďalšie sezóny u nás, čo sa týka kvality kádrov, pozitívne,“ zdôrazňuje Jozef Kužma, podľa ktorého súčasnú krízu zapríčinené šíriacim sa koronavírusom pocíti každý klub na Slovensku. „My to pocítime hlavne z finančného hľadiska. Vidno to už na letnej príprave, ktorú sme spustili začiatkom mája, kde máme menej trénerov. Uvidíme, čo bude v ďalších mesiacoch. Čo sa týka súťaži, kde máme účinkovať, začať by sa mali okolo októbra. Zväz plánuje navrhnúť ekonomické modely súťaží, aby sa čo najmenej cestovalo. Sami sme v očakávaní, ako sa to vyrieši. Pri najstarších kategóriách bude cestovania viac ako dosť aj teraz. Hlavne pri nás, ktorí sme najvýchodnejší celok v ligách, takže ďaleko máme skoro všade. Čo sa týka cestovania, či stravy a ubytovania, máme asi najvyššie náklady. Šetriť rozhodne nemienime na tréningovom procese. Deťom chceme dať maximum, teda to, čo dostávali doteraz. Čo sa týka samotných sezón a cieľov jednotlivých tímov, uvidíme, po kongrese SZĽH. Ten určí rozdelenie súťaží.“   

Príchod trénera v minulosti pôsobiaceho aj v Košiciach

Ako sme spomínali, mládežnícke tímy odštartovali letnú prípravu začiatkom mája. Momentálne sa pripravujú na vonkajších športoviskách na suchu, na ľad by sa mali dostať počas letných prázdnin. „Letnú prípravu začali všetky tímy od juniorky až po prípravku. Tú vedie Martin Stripai. Piatakov a šiestakov po novom povedie Juraj Rudy, tréner, ktorý v minulosti pôsobil aj v Košiciach. Pri siedmakoch a ôsmakoch ostáva Peter Štekláč a pri juniorke Ivan Boržík. Čo sa týka dorastu a kadetov, tých spoločne vedú Ivan Králik a Radoslav Regenda,“ oboznámil nás na záver Kužma so súčasným trénerským štábom v klube. My len dodajme, že tímy HK Mládež Michalovce sa budú v prvej fáze letnej prípravy pripravovať až do konca júna, druhú fázu by mali odštartovať tak ako v predošlých rokoch, v druhej polovici júla.

Peter Brendza

Noviny Zemplna


Ďalšie články