Dávid Hajnik vo finálovom draftovom rankingu Central Scouting NHL

Najvyššiu šancu zo všetkých slovenských hokejistov na solídne umiestnenie v tohtoročnom drafte NHL má podľa Central Scouting obranca Šimon Groch. Vo finálnom rebríčku CSS, ktorý bol zverejnený vo štvrtok, je bek hrajúci za slovenský tím do 18 rokov medzi hráčmi z európskych súťaží na 42. mieste, najvyššie zo všetkých krajanov.

Medzi 150 hráčmi v poli z európskych líg je spolu 11 Slovákov. Najvyššie priečky obsadili dvaja Švédi: prvý je krídlo Djurgardenu William Eklund, druhý obranca Simon Edvinsson z juniorského tímu Frölundy.

Rebríčku 224 hráčov v poli pôsobiacich v severoamerických súťažiach kraľuje obranca Owen Power z Michiganu (Big10) a druhý je center Mason McTavish hrajúci v juniorskej Ontario Hockey League za Peterborough. Na siedmom mieste je obranca Brandt Clarke z Barrie v Ontario Hockey League, ktorý má za sebou sezónu v najvyššej slovenskej súťaži za Nové Zámky.

 

[REBRÍČKY PRED DRAFTOM (v angličtine): Hráči zo Severnej Ameriky | Brankári zo Severnej Ameriky | Hráči z Európy | Brankári z Európy]

 

Medzi brankármi zo severoamerických líg je aj Samuel Hlavaj zo Sherbrooke v Quebec Major Junior Hockey League, ktorý sa umiestnil na 17. priečke. 

Draft NHL sa tento rok koná virtuálne, je naplánovaný na 23. a 24. júla.  

V aktuálnom ročníku je zjavné, že kvôli reštrikciám v cestovaní medzi hokejistami v severoamerických súťažiach nie je toľko Európanov ako inokedy. Najväčšie slovenské talenty ostali doma, prípadne hrajú v Česku, takže medzi európskymi hokejistami nefigurujú. 

Na 59. mieste je obranca Šimon Bečár zo slovenskej osemnástky, 66. je útočník Róbert Bačo pôsobiaci v juniorke Karlových Varov. Na 92. mieste je útočník Marek Šramaty (Slovensko 18).

V tretej päťdesiatke, v ktorej je už šanca na draftovanie do NHL výrazne nižšia, sa umiestnilo sedem krajanov. 123. je center Maroš Jedlička zo Zvolena, 124. bek Adrián Zubák zo susednej Banskej Bystrice. 129. je Jakub Demek (center, Slovensko 18), 132. Dávid Hajnik (útočník, Poprad) a za ním sú traja hráči zo slovenského tímu do 18 rokov: 145. obranca Samuel Socha, 146. bek Šimon Miklovič a 148. útočník Tim Danielčák.

ZDROJ: NHL.com / FOTO: Peter Brendza